در سال 2016 همه‌جا صحبت از واقعیت مجازی است. در نمایشگاه Computex تایپه نیز سازندگانی که محصولی مرتبط با واقعیت مجازی نداشتند اندک بودند. در این میان شرکت‌های MSI و ZOTAC از کوله‌پشتی‌های مخصوص واقعیت مجازی خود رونمایی کردند. پس از آزمایش این دو کوله‌پشتی به نقد و بررسی آن‌ها پرداخته‌ایم.

واقعیت مجازی بر پشت در راه است! اما چرا باری بر پشت خود حمل کنیم و از این کوله‌پشتی‌های واقعیت مجازی استفاده کنیم؟ دلیل آن ساده است؛ زیرا بتوانیم از کلاهک واقعیت مجازی خود بدون درگیری با کابل‌های دست‌وپاگیر استفاده کنیم. بدین ترتیب می‌توان در کمال آزادی از بازی‌های واقعیت مجازی لذت برد.

 

ZOTAC Mobile VR، مینی‌رایانه‌ای در یک کوله‌پشتی

مشکل می‌توان از واقعیت مجازی با کوله‌پشتی مخصوص آن و برند ZOTAC چشم پوشید. با یک HTC Vive روی بینی و یک کوله‌پشتی واقعیت مجازی ازادی عمل کامل خواهیم داشت.

اولین چیزی که دریافتیم، وزن کم این کوله‌پشتی است که حدود چهار کیلوگرم وزن دارد. بعد از اجرای برنامه‌ی واقعیت مجازی، پائین این کوله‌پشتی کمی گرم می‌شود. البته این گرما چندان زیاد نیست و آزمایش ما بدون هیچ نگرانی پایان می‌یابد. همه چیز خوب انجام شد و در حرکات خود آزادی کامل داشتیم. تا جایی که حتی ماسک و کوله‌پشتی را به فراموش کرده بودیم.
 


پس از 5 دقیقه‌ی هیجان‌انگیز، ماجراجویی به پایان رسید. پس از برداشتن با احتیاط کوله‌پشتی واقعیت مجازی از پشت خود، از مسئولین غرفه‌ی ZOTAC پرسیدیم که آیا اجازه‌ی عکس گرفتن از داخل آن را داریم؟ آنان این درخواست ما را رد کردند. پرسیدیم آیا حدأقل می‌توانیم باتری‌ها و یا نحوه‌ی شارژ آن‌ها را ببینیم؟ خیر، این هم ممکن نبود. در واقع ZOTAC مایل نیست هر چه را که در رابطه با واقعیت مجازی قابل حمل‌ خود است و اکنون فقط نمونه‌ای از آن را ساخته است را نمایش دهد.

یکی از نمایندگان ZOTAC به ما گفت که این کوله‌پشتی، Magnus EN980 آینده است. این مینی‌رایانه، بالاترین رده‌ی مینی‌رایانه‌های ZOTAC است که برای نمایش در نمایشگاه آماده شده است.
 


در داخل Magnus EN980، یک پردازنده‌ی Core i7-6700 (نسل Skylake)، یک کارت گرافیک GTX 980 دسکتاپ با فرمت MXM 3.0 (که در بعضی لپتاپ‌ها نیز موجود است)، تا 16 گیگابایت حافظه، یک SSD در فرمت M.2 و در بعضی نسخه‌ها یک SSD یا یک هارد 2.5 اینچ قرار دارد.

به گفته‌‌ی سخنگویان ZOTAC، باتری آن برای بازی متوالی به مدت یک‌ ساعت دوام دارد که این ممکن است چندان مدت زیادی نباشد. البته این باتری علاوه بر رایانه، باید ماژول کلاهک HTC Vive را نیز تغذیه کند. همچنین پی بردن به محل دقیق این باتری ممکن نبود.
 


هنوز حتی تاریخ تقریبی ارائه‌ی آن اعلام نشده است اما سخنگوی تائید کرد که ZOTAC تلاش می‌کند و امیدوار است اولین کوله‌پشتی‌های واقعیت مجازی خود را در نسخه‌ی نهایی تست در اخر سال بسازد.

 

MSI BackPack VR، یک کوله‌پشتی رایانه‌شکل

و اما MSI که یک رایانه‌ی شخصی به شکل کوله‌پشتی ساخته است. یکی از نمایندگانش به ما می‌گوید که لزومی ندارد یک رایانه را در یک ساک گذاشته و یک باتری به آن اضافه کنیم. در نتیجه MSI یک رایانه به شکل کوله‌پشتی ساخته است که اگر گفته‌های او را در مورد آن باور کنیم، باید گفت که کارایی خوبی دارد.
 


با نشان دادن علاقه‌ی زیادمان، اجازه یافتیم این رایانه-کوله‌‌پشتی را آزمایش کنیم. نخستین چیزی که ما را تحت تاثیر قرار داد، سنگینی آن بود. هر چند که ما عادت به حمل کوله‌بارهایی مملو از وسایل، لپ‌تاپ و ابزار دیگر خود داریم. نمایندگان MSI بیان کردند که وزن این کوله‌پشتی حدود پنج کیلوگرم است اما روی کاهش وزن آن کار می‌کنند تا نسخه‌ی نهایی آن کم‌وزن‌تر باشد.

هم‌چنین دریافتیم که MSI ارائه‌ی این رایانه-کوله‌پشتی خود را از هم‌اکنون برنامه‌ریزی کرده اما در مورد تاریخ آن به ما پاسخ دقیقی نداده و تنها به گفتن "به‌زودی" اکتفا کردند.

امکان تغییر باتری این کوله‌پشتی وجود دارد. زیرا با دو باتری که یکی کوچک و یکی بزرگ است عرضه خواهد شد. اما این موضوع جبران سختی و سنگینی آن را نمی‌کند و ما را به یاد کوله‌پشتی موتورسواران می‌اندازد. در نتیجه این کوله‌پشتی بسیار دور از سبکی و نرمی کوله‌پشتی ZOTAC است.

اما خوشبختانه MSI قسمتی که ستون فقرات قرار می‌گیرد را با پارچه و الیافی پر کرده است. قسمت پائین ستون فقرات و قسمت بندهای کوله‌پشتی از این نظر ضخیم‌تر و پرتر است تا کم‌تر آزاردهنده باشد. برای اطمینان از حرکت نکردن این کوله‌پشتی، کمربندی برای دور کمر و دور سینه برای ثابت نگاه‌داشتن آن تعبیه شده است که باید بسته شوند. درست همانند چتربازی که مایل است با چترنجات خود از هواپیما به پایین بپرد.
 


اما با این رایانه-کوله‌پشتی MSI گرمایی همانند کوله‌پشتی ZOTAC را حس نمی‌کنیم و به نظر، عمق سخت آن مانع عبور دما می‌گردد. وانمود کردیم که می‌خواهیم کمی آن را روی پشت خود جابه‌جا کنیم و دست‌هایمان را در کناره‌هایش قرار دادیم و بدین‌گونه متوجه شدیم که دما در پهلوهای آن حس می‌شود.

این کوله‌پشتی MSI ممکن است در آینده بهینه سازی شود و مثلاً یک GTX 1080 یا 1070 جایگزین GeForce GTX 980 گردد. از ویژگی‌های دیگر آن می‌توان از پردازنده‌ی Core i7 اخرین نسل و 16 گیگابایت حافظه‌ی DDR4 و SSD نام برد.

مدل باتری بزرگ می‌تواند این کوله‌پشتی و ماژول کلاهک HTC Vive را به مدت یک ساعت و نیم تغذیه کند.

 

کدام کوله‌پشتی بهتر است؟

و اما اگر می‌پرسید نهایتاً کدام یک از دو کوله‌پشتی واقعیت مجازی ZOTAC یا MSI را ترجیح می‌دهیم، خواهیم گفت که با توجه به فقط تست چنددقیقه‌ای هر یک از آن‌ها پاسخ به این پرسش مشکل است.

کوله‌پشتی واقعیت مجازی ZOTAC به دلیل سبکی خود ما را مجذوب کرد اما سختی کوله‌پشتی واقعیت مجازی MSI اطمینان‌بخش است. از نظر ویژگی‌ها، آن‌طور که روی کاغذ نوشته‌شده بسیار شبیه یک‌دیگر هستند. به همین دلیل ما منتظر نسخه‌ی نهایی هر دوی آن‌ها و هم‌چنین قیمت فروش باقی می‌مانیم تا بتوانیم نظر نهایی خود را اعلام کنیم.