در حالی که هرساله خرید بیت کوین در جهان طرفداران بیشتری پیدا میکند، بسیاری از افراد به ترجیح میدهند خودشان بیت کوین تولید کنند. در گذشته استخراج بیت کوین با کمک cpu های AMD یا اینتل و gpuهای معمولی کامپیوترها امکانپذیر بود؛ اما امروزه استخراج رمز ارز با این دستگاههای معمولی تقریبا انجام شدنی نیست و به دستگاه ماینر پیشرفتهتری نیاز است.
در این مقاله دستگاه ماینر و چگونگی فرایند انجام ماینینگ را به شما معرفی میکنیم. همچنین قیمت این دستگاهها و فاکتورهای مهم خرید آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
دستگاه ماینر چیست؟
دستگاه ماینر (Asic)، دستگاهی است که با استفاده از آن میتوان عملیات ماینینگ یا استخراج رمز ارزها را انجام داد. این دستگاهها تنوع گستردهای دارند و در سراسر جهان قابل استفاده هستند.
افرادی که به استخراج بیت کوین و یا سایر رمز ارزها میپردازند را نیز ماینر می نامند که با فروش بیت کوین استخراج شده، سود زیادی به دست میآورند.
دستگاه ماینر چگونه کار میکند؟
در فرایند ماینینگ، تراکنشهای ثبت شده از رمز ارزها، در بلوکهایی (block) جمع میشوند. برای اینکه این بلوکها به شبکه بلاک چین اضافه شود، معادلات ریاضی (پازلهای کدگذاری) پیچیدهای وجود دارد که باید حل شوند. سیستمی هم که موفق به حل این پازلها شود و زودتر به جواب معادله (هش) برسد، پاداش دریافت میکند. دستگاههای ماینر با پردازندههای قدرتمندی که دارند، این معادلات را حل میکنند و از این طریق میتوان بیت کوین تولید کرد. پرداخت پاداش نیز پس از پیوستن هر بلاک به زنجیره بلاکهای دیگر به عنوان تأییدیه انجام میشود.
این فرایند به غیرمتمرکزسازی شبکه بلاک چین و افزایش امنیت آن در برابر هکرها کمک میکند. در نهایت نیز بیت کوینهای جدید تولید میکند که منبع درآمدی پرسود به حساب میآید.
تجهیزات استخراج بیت کوین
انواع پردازندهها و کارت گرافیکهای بسیار قوی ماینینگ، جزء تجهیزات با مصرف انرژی بسیار بالا هستند. به همین دلیل، دستگاههای ماینر که انواع متنوعی دارند، جایگزین این تجهیزات شدند. به این ماینرها، دستگاههای ایسیک هم گفته میشود.
بهترین دستگاه ماینر
به طور کلی بهترین دستگاههای Asic، آنهایی هستند که طول عمر بالایی داشته و علاوه بر آن موجب بازگشت سریع سرمایه میشوند. مدت زمانی که مبلغ خرید ماینر و هزینههای جانبی آن، جبران شود را زمان بازگشت سرمایه میگویند. بنابراین کسب درآمد از طریق استخراج رمز ارز نیازمند سرمایه اولیه است اما پس از مدتی این سرمایه بازمی گردد. یک راه دیگر کسب سود از ارزهای دیجیتال، ترید است که صرافی های آنلاین همچون Binance امکانات آن را در اختیار سرمایه گذاران و معامله گران سراسر جهان می گذارند.
دستگاه های استخراج کننده ارز دیجیتال که در بازار ایران و جهان به فروش می رسد، انواع متعددی دارند که در یک سری فاکتورها با یکدیگر فرق دارند. به طور معمول، هنگام خرید این دستگاه ها، عوامل زیر را مورد بررسی قرار میدهند:
قدرت دستگاه ماینر (نرخ هش یا هش ریت(
هر چه قدرت پردازش ماینر برای حل معادلات و تولید هش بیشتر باشد، مقدار رمز ارز استخراج شده هم بیشتر میشود. برای مثال اگر قدرت دستگاه 100 تراهش بر ثانیه (100TH/S) باشد یعنی در هر ثانیه، ۱۰۰ پازل حل کرده و ۱۰۰ هش تولید میکند. هش ریت هر دستگاه هنگام خرید مشخص است؛ مثلا دستگاه ماینر بیت مین Antminer L7 9.5Gh دارای نرخ هش 9.5 گیگ هش در ثانیه است که عدد بسیار بالایی به شمار میرود. قیمت این دستگاه در زمان نگارش این مقاله، حدود ۸۹۰ میلیون تومان است.
مصرف برق دستگاه استخراج بیت کوین
ماینر علاوه بر تأمین مبلغ دستگاه، هزینههای جانبی آن از جمله هزینه برق مصرفی را هم باید بپردازد. بنابراین مقدار برقی که هر دستگاه ماینر مصرف میکند نیز جزء عوامل هم بررسی دستگاه است. هر چه مقدار برق مصرفی یک دستگاه بر حسب وات، بیشتر باشد به تبع هزینههای بلاتری بر دوش سرمایهگذار میگذارد. برای مثال دستگاه ماینر میکرو بیتیWhatsminer M20S 68TH دارای مصرف برق ۳۳۱۲ وات است.
صدای دستگاه ماینر
یکd از دغدغههای افرادی که قصد استخراج بیت کوین از دستگاه ماینر را دارند صدای دستگاه است. به طور کلی میتوان گفت صدای دستگاه ماینر با توجه به فاصله شنونده، بین ۶۰ الی ۹۰ دسی بل است. برای کاهش آلودگی صوتی دستگاه میتوان از فن سانتریفیوژ استفاده کرد.
عامل مهم دیگر در خرید ماینر، قیمت آن است؛ این فاکتور را در بخش بعد به طور جداگانه بررسی میکنیم.
قیمت دستگاه ماینر
همانطور که گفتیم دستگاههای ماینر متنوع هستند. هر چقد قدرت پردازندههای دستگاه، سرعت حل مسأله و به تبع نرخ خروجی هش بیشتر باشد، ماینرها سود بیشتری کسب میکنند. بنابراین هزینه خرید دستگاههای ماینر به توجه به انواع ان متفاوت است. برای مثال دستگاه بیت ماین انت ماینر S9 و 14 تراهش (Antminer S9 Bitcoin Miner) در سایت آمازون حدود 55.99 دلار و در ایران از 14.500 میلیون به بالا به فروش میرسد.
به طور کلی قیمت دستگاه استخراج بیت کوین از حدود ۱۰ میلیون تومان وجود دارد تا بالای ۸۰۰ میلیون تومان.
آینده سرمایهگذاری روی بیت کوین
بسیاری از افرادی که روی بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری میکنند، نگران آینده این سرمایهگذاری هستند. در صفحه فروش بیت کوین تبدیل آمدهاست:
«بیت کوین که در سال ۲۰۰۸ توسط ساتوشی ناکاموتو اختراع شده و آغازکنندهی دورهی ارزهای دیجیتال است، همیشه با رشد بازار ارزهای دیجیتال در حال رشد بوده و نقش قلب تپندهی این حوزه را داشته. این ارز از سال ۲۰۱۰ که قیمت آن تنها حدود ۰. ۰۹ دلار بوده، تا سقف آخر خود (تا زمستان ۱۴۰۰) که قیمت ۶۹۰۰۰ دلار را دید، حدود ۷۷۰۰٪ رشد داشته. با وجود رشد فزاینده این حوزه در سالهای اخیر، دولتهای مختلف، پیوسته در حال سفت و سختتر کردن قوانین روی ارزهای دیجیتال هستند ولی با این حال متخصصان این حوزه از قیمتهای ۱۰۰٬۰۰۰ و ۱۵۰٬۰۰۰ دلار در ماههای آتی صحبت میکنند».
نکات استفاده از دستگاه ماینر
به منظور انجام استخراج ارز دیجیتال از طریق دستگاههای ماینر، به نکات زیر توجه کنید:
دستگاه ماینر ارز دیجیتال مجاز، باید حواله خروج گمرک داشته باشد.
دستگاه استخراج رمز ارز مجاز باید دارای برگه بهین یاب از سوی وزارت صمت باشد.
ماینرهای مونتاژ شده در ایران یا تولید داخل نیز باید برگه بهین یاب وزارت صمت داشته باشند.
تجهیزات ماینینگ را با شماره سریال درج شده در فاکتور رسمی خریداری کنید.
سخن آخر
بخشی از سرمایهگذاران بازار رمز ارزها از طریق سود خرید و فروش ارز دیجیتال درآمد کسب میکنند. برخی از طریق استخراج رمز ارزها و فروش آنها درآمد به دست میآورند. استخراج رمز ارزها مانند بیت کوین با استفاده از دستگاه ماینر انجام میشود. دستگاه استخراجکننده بیت کوین یا بیت کوین ماینر، دارای انواع متنوعی است که هر کدام نرخ هش، توان مصرفی، ابعاد و به تبع قیمت متفاوتی دارند. یکی از مهمترین عوامل که باید در هنگام خرید ماینر به آن توجه کنید، سرعت بازگشت سرمایه است. سرعت بازگشت سرمایه نیز به قدرت دستگاه یا به عبارتی نرخ هش بستگی دارد. به ازای هر حل مسئله توسط ماینر یک هش تولید می شود که هر چه تعداد هش در یک ثانیه بیشتر باشد، ماینر سود بیشتر و سریع تری به دست می آورد.