ممکن است فکر کنید که برای برنامه نویس شدن به مدرک دانشگاهی نیاز دارید و باید حداقل مدرک لیسانس کامپیوتر داشته باشید. همچنین ممکن است این فکر به ذهن شما خطور کند که مهارت پایین در ریاضی روی برنامه نویسی اثر دارد و مانع از موفق شدن شما در این حرفه میشود. اما برنامه نویسی و موفق شدن در این حوزه، نیاز به تمرین و علاقه بسیار دارد و خوشبختانه راههای بسیاری برای یادگیری و پیشرفت در این حوزه وجود دارد.
چه هدف شما از یادگیری برنامه نویسی آشنایی با مهارت کاری جدید باشد و به آن به عنوان شغل نگاه کنید و چه به عنوان یک سرگرمی، میتوانید از همین امروز با روشهای مختلف این کار را آغاز کنید.
برنامه نویسی به زبان ساده یعنی حل مسئله و شما باید در روش انتخابی خود این مهارت را در خود تقویت کنید. بله، ممکن است کمی طول بکشد تا با زبانهای برنامه نویسی آشنا شوید، اما منابع زیادی برای هر نوع سبک یادگیری، صرف نظر از سن یا مهارتهای کار با رایانه، وجود دارد. نکته جالب در مورد برنامه نویسی این است که بسیاری از شرکتها افراد ماهر در برنامه نویسی را بدون داشتن مدرک دانشگاهی استخدام میکنند.
با توجه به این موضوع، سراغ راههایی یادگیری برنامه نویسی میرویم و درباره چگونگی برنامه نویس شدن به شما خواهیم گفت.
1. زبان برنامه نویسی خود را انتخاب کنید
برنامه نویسی اساساً یعنی ارائه دستورالعملهای مکتوب به رایانه و اجرا شدن آنها. این دستورالعملها را میتوان به چندین "زبان" مختلف نوشت. این زبانها به عنوان زبانهای برنامه نویسی شناخته میشوند که هر کدام کارایی و مزایای خاص خود را دارند و یادگیری آنها نسبت به هم درجه سختی و آسانی متفاوتی دارد. بنابراین، زبانی را انتخاب کنید که احساس میکنید با کاری که میخواهید انجام دهید مرتبط است. به عنوان مثال، اگر قصد دارید تا در حیطه برنامه نویسی front-end کار کنید، زبانهای برنامه نویسی HTML، CSS و جاوا اسکریپت میتوانند بهترین انتخاب برای شما باشند. اما در مقابل در یادگیری برنامه نویسی back-end، زبانهایی مانند Python، Ruby، PHP، Go یا JavaScript بهترین گزینه برای انتخاب در یادگیری هستند.
2. زبان انتخابی خود را یاد بگیرید
بسیاری از شرکتها امروزه به مهارت کارجویان و خصوصا برنامه نویسان بیشتر از مدرک دانشگاهی آنها اهمیت میدهند و خب داشتن مدرک دانشگاهی وحی منزل به شمار نمیآید. در ایران مدرک دانشگاهی خاص برنامه نویسی وجود ندارد و حتی زبانهای برنامه نویسی را نیز در دانشگاهها به عنوان رشته تحصیلی آموزش نمیدهند. اما نگران نباشید. برای یادگیری زبانهای برنامه نویسی راههای بسیار پیش روی خود دارید.
یادگیری زبان برنامه نویسی به صورت خودآموز ، بهترین روش پیش روی شما است. برای این کار کافی است که سراغ دورههای آنلاین و حضوری بروید و هم به صورت رایگان و هم به صورت پرداخت هزینه، از این دورهها بهره ببرید.
دورههای رایگان وبسایتهای خارجی مانند Coursera، دوره آموزشی دانشگاه گوگل یا شبکه توسعه دهندگان موزیلا، Codecademy و منابع بسیار دیگری وجود دارد که با کمک آنها میتوانید خود را در زبانهای برنامه نویسی قوی و حرفهای کنید.
3. آموزش برنامه نویسی را آغاز کنید
با یک کتاب یا آموزش خوب برنامه نویسی شروع کنید. یک کتاب خوب و مفید در مورد زبان برنامه نویسی که میخواهید یاد بگیرید، تهیه کنید. بررسیها در سایتهای مختلف و برخی مقالات، معمولاً به شما کمک میکنند کتابهای مفید را از کتابهای غیر مفید تشخیص دهید.
کتابهای مرجع را تهیه و مطالعه کنید. سعی کنید مثالهای داخل کتاب را تغییر دهید و برنامه طراحی شده را مجبور به انجام کارهای مختلف کنید. سعی کنید ایدههای خود را برای تشکیل یک برنامه کاربردی کنار هم قرار دهید. با چیزهای ساده شروع کنید، مانند برنامهای برای تبدیل ارزهای مختلف و با ادامه خواندن و یادگیری زبان برنامه نویسی خود، به چیزهای پیچیدهتر برسید.
4. زبان دیگری را یاد بگیرید
هنگامی که به طور فعال برنامه نویسی را به زبان اول خود شروع کردید، ممکن است بخواهید زبان دوم را یاد بگیرید. اگر زبان برنامه نویسی دوم را انتخاب کنید که از پارادایم کاملاً متفاوتی نسبت به زبانی که با آن شروع کردهاید استفاده کند، بیشترین بهره را از یادگیری زبان برنامه نویسی دوم خواهید برد. به عنوان مثال، اگر با Scheme شروع کردید، میتوانید در مرحله بعد سراغ زبان C یا جاوا بروید و این دو را یاد بگیرید. اگر با جاوا شروع کردید، میتوانید Perl یا پایتون را یاد بگیرید.
5. نرم افزار مورد نیاز خود را تهیه کنید
برای شروع کدنویسی به چیز زیادی نیاز ندارید. اینکه لپتاپ یا رایانهای برای کدنویسی داشته باشید، مهمترین قدم را برای برنامه نویسی برداشتهاید. بنابراین، اگر در برنامه نویسی کاملاً تازه کار هستید، در اینجا چند نکته وجود دارد که باید بدانید.
نرم افزار انتخابی شما میتواند یک ویرایشگر متن باشد
هنگام نوشتن کد، تنها کاری که باید انجام دهید این است که فایل را با فرمت صحیح ذخیره کنید. برای مثال، اگر از پایتون استفاده میکنید، فایل متنی خود را بهجای txt. به صورت py. ذخیره میکنید. میتوانید با دانلود Notepad++ زندگی خود را آسانتر کنید. این نرم افزار همچنین به شما کمک میکند اشتباه خود در کدنویسی را تصحیح کنید.
سیستم شما باید توانایی خواندن کد را داشته باشد
هنگامی که یک فایل را اجرا میکنید، رایانه شما باید بتواند آنچه کدنویسی کردید را اجرا کند. بنابراین مطمئن شوید که قبل از اجرای فایل، هر آنچه برای اجرای کد نیاز است را روی سیستم خود نصب کردهاید.
میتوانید نرمافزاری را تهیه کنید که همه نیازهای شما را پوشش دهد
هنگامی که بدانید چه زبانی را میخواهید یاد بگیرید و شروع به ساختن برنامههای پیچیدهتر کنید، میتوانید یک محیط توسعه یکپارچه (IDE) را برای کار خود دانلود کنید.
محیط توسعه یکپارچه محیطی برای ویرایش کد، اجرای همزمان کد و ایجاد فایل نهایی را گرد هم آورده است. مسلما این این ابزار برای کدنویسی ضروری نیست، اما زندگی حرفهای شما را بسیار آسانتر میکند.
با کنسول کنار بیایید
احتمالاً عادت دارید از رایانه خود با یک رابط طراحی شده خوب استفاده کنید. به این رابط طراحی شده، رابط کاربری گرافیکی (GUI) میگویند. اکنون که قرار است برنامه نویس شوید، باید نحوه استفاده از پنجره سیاه کدنویسی را بلد باشید. یادگیری کار با این محیط سخت نیست، اما خب مسلما برای شما محیطی ناآشنا است که باید به آن عادت کنید.
6. با یک پروژه ساده تمرین خود را شروع کنید
شما نمیتوانید نجاری را بدون ساختن چند کمد یاد بگیرید. به همین ترتیب، هنگامی که در حال یادگیری کدنویسی هستید، بهترین تمرین این است که پروژه خود را جلو ببرید. اگر در یادگیری برنامه نویسی روی پروژه خود کار نکنید، مطمئنا نکات بسیاری را از دست خواهید داد. پس سراغ یک ایده بروید و برای رسیدن به آن تلاش کنید.
سعی کنید پروژه را ساده نگه دارید. به عنوان مثال، کدنویسی ماشین حساب مخارج روزانه را آغاز کنید یا سعی کنید که یک وبسایت ساده را کدنویسی کنید.
مسلما هر چه از اجرای پروژه در ابتدای کار بگوییم، حق مطلب ادا نمیشود. بنابراین قبل از اینکه برای فرصتهای شغلی برنامه نویسی اقدام کنید، حتما پروژه خود را انجام دهید و حتی چندین ایده را کار کنید تا با دست پر سراغ کار در شرکتها بروید.
7. برنامه نویسی را ادامه دهید و ایدههای جدید را امتحان کنید
برای اینکه یک برنامه نویس خوب شوید، حداقل کاری که باید انجام دهید این است که خود را با تغییرات تکنولوژی همگام کنید. برنامه نویسی یک فرآیند یادگیری مداوم است و شما همیشه باید در حال یادگیری زبانهای جدید و آیندهدار، الگوهای جدید و از همه مهمتر برنامه نویسی ایدههای جدید باشید!
برنامه نویس موفق بودن، به این معناست که یاد بگیرید مثل یک برنامه نویس فکر کنید. در مسیر یادگیری برنامه نویسی باید به چالشها به عنوان فرصتی برای یادگیری نگاه کنید و با کمک این چالشها، مهارتهای خود را بهبود دهید و به راههای جدیدی برای بهبود فرآیند برنامه نویسی برسید.
8. به انجمنهایی بپیوندید که تمرکز آنها کدنویسی است
اکنون که اصول اولیه را میدانید، زمان آن است که وارد جزئیات شوید. انجمنهای آنلاین زیادی برای پرسیدن سؤال، دریافت کمک در مورد مشکلات مهم و یادگیری بهترین شیوههای برنامه نویسی وجود دارد. پیوستن به یک انجمنها واقعاً میتواند به شما کمک کند تا در کدنویسی موفق و ماهر شوید و زمانی که احساس میکنید راهی را اشتباه میروید، به مسیر درست هدایت شوید. برنامه نویسان حاضر در این انجمنها به خوبی به همکاران خود در این حوزه کمک میکنند و میتوانید با کمک آنها در مسیر موفقیت قرار بگیرید.
با تشکر عالی بود