این سوال که یک رزومه حرفهای شامل چند صفحه است بستگی به میزان تجربه و سطح شغلی شما دارد. اگر هنوز سابقه کاری چندانی ندارید و برای موقعیتهای شغلی ابتدایی رزومه میفرستید، رزومه شما نباید بیش از یک یا دو صفحه شود؛ اما برای کسانی که سابقه کاری بیشتری دارند، تعداد صفحات بیشتر رزومه مشکلی ندارد.
در این مقاله قصد داریم نکات مهمی را برای نوشتن رزومه کاری در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید رزومهای حرفهای و استاندارد برای خودتان بسازید و فرصت شغلی خوبی به دست آورید.
تعداد صفحات رزومه برای افراد با سابقه کاری متفاوت
طول رزومه شما میتواند بر اساس تجربه و نوع شغلی که به دنبال آن هستید، متفاوت باشد. بهعنوانمثال رزومه طراحان گرافیک به دلیل آنکه شاید شامل نمونه کار باشد، ممکن است تعداد صفحات بیشتری داشته باشد. در حقیقت هیچ قانونی وجود ندارد که تعداد صفحات رزومه را برای تمامی مشاغل تعیین کند و به صورت کلی رزومه کارجویان هر تعداد صفحهای که باشد باید دستاوردهای آنها را به طور دقیق نشان دهد.
برای مطالعه راهنمای نوشتن رزومه به زبان انگلیسی به این لینک مراجعه کنید.
افراد بدون سابقه کاری
برای افرادی که بدون سابقه کاری هستند، رزومه هرچه قدر تعداد صفحات کمتری داشته باشد، بهتر است؛ زیرا این افراد سوابق شغلی چندانی برای نوشتن در رزومه ندارند و اگر رزومه آنها بیش از حد طولانی شود به این معنی است که تجربیات غیر مرتبط خود را در آنها ذکر کردهاند که این کار از حرفهای بودن رزومه میکاهد.
افراد با سابقه کاری متوسط
اگر شما بین یک تا پنچ سال سابقه کاری دارید، تعداد صفحات ایدهآل رزومه برای شما دو صفحه است. همچنین لازم نیست تمامی چیزهایی را که در رزومه ابتدایی خود ذکر کردهاید، در این رزومهتان نیز بیاورید. در حقیقت بعد از آنکه تجربه کسب کردید میتوانید برخی موارد غیرمهم را از رزومه اولیه خود پاک کنید.
افراد با سابقه کار بالا و مشاغل مدیریتی
ازآنجاییکه این افراد سابقه کاری بالایی دارند و باید تمامی مهارت های فردی و مهارت های فنی را در رزومه خود ذکر کنند، معمولا نیاز به یک رزومه سه صفحهای دارند. البته بهتر است بیشتر از سه صفحه رزومه ننویسید؛ زیرا اغلب کارفرمایان وقت زیادی برای مطالعه رزومه کارجویان نمیگذارند.
نکاتی برای کم یا زیاد کردن تعداد صفحات رزومه
اگر در کم یا زیاد کردن تعداد صفحات رزومه خود به مشکل خوردهاید و نمیدانید چه چیزهایی را باید بنویسید یا کدام موارد را حذف کنید، نکاتی را که در ادامه به آنها اشاره میکنیم مطالعه کنید.
موارد مرتبط را ذکر کنید
اشتباه بسیاری از کارجویان این است که موارد غیرمرتبط با شغلی را که برای آن اقدام میکنند، در رزومه خود ذکر میکنند. این کار غلط است و باعث غیرحرفهای شدن رزومه شما خواهد شد. همین مسئله باعث زیاد شدن تعداد صفحات رزومه شما میشود و کارفرما نیز برای مطالعه آن وقت زیادی نمیگذارد.
فونت و قالب رزومه را فراموش نکنید
اگر رزومه شما بیش از حد طولانی است و میخواهید آن را به دو یا یک صفحه کاهش دهید، اولین کاری که میتوانید انجام دهید، کوچک کردن فونت رزومهتان است. بهصورتکلی بهترین فونت برای نوشتن رزومه بی نازنین 12 است؛ اما میتوانید از بی نازنین 11 نیز استفاده کنید. همچنین اگر تیترهای رزومه شما فونت بزرگی دارند، سعی کنید آنها را کوچکتر کنید.
فاصلهها را تغییر دهید
برای کم یا زیاد کردن تعداد صفحات رزومهتان میتوانید فاصله بین جملات متن را کاهش یا افزایش بدهید. بهعنوانمثال، اگر بین هر عنوان دو فاصله دارید، سعی کنید این فاصله را به یک فاصله بین هر عنوان کاهش دهید. همچنین ممکن است از فونتی استفاده کنید که از سایر فونتها بزرگتر هستند. بهعنوانمثال، Times New Roman کوچکتر از Arial است.
سبک کلمات را تغییر دهید
تغییر سبک کلمات مانند بولد یا ایتالیک کردن آنها ممکن است فضای بیشتری را اشغال کند. به همین دلیل سعی کنید هر چیزی را با حروف پررنگ به مورب تغییر دهید. سعی کنید حاشیه ها را نیز تغییر دهید. حاشیههای رزومه باید از همه طرف حدود 1 اینچ باشد.
حاشیهها را کاهش دهید
برای کم کردن حاشیهها حواستان باشد که کوچکتر از یک دوم اینچ نشوند. بعد از تنظیم حاشیه اگر باز هم فضای خالی در رزومه خود پیدا نکردید، سعی کنید اطلاعات نامربوط یا غیر ضروری را از رزومه حذف کنید. همانطور که قبلا گفتیم، مطمئن شوید که رزومه شما متناسب با موقعیتی است که برای آن درخواست استخدام میفرستید.
رزومه خود را واضح و خوانا بنویسید
اولویت شما باید این باشد که رزومه خود را واضح و خوانا نگه دارید. برای این کار مطمئن شوید که در هر صفحه فضای خالی کافی وجود دارد و کلمات و جملات درهم فرو رفته نباشند. همچنین از فونت کمتر از 11 استفاده نکنید. همچنین سعی کنید فضای سفید و خالی در رزومه خود نگذارید و با تنظیم مواردی که در بالا گفتیم، رزومه خود را تا حد کاملی پر کنید.
نبایدهای رزومه
علاوه بر نکات مهمی که برای نوشتن رزومهتان باید رعایت کنید، اشتباهاتی هستند که نباید در رزومه خود آنها را تکرار کنید. در ادامه به برخی از رایجترین اشتباههای کارجویان هنگام رزومهنویسی اشاره خواهیم کرد.
غلط املایی
یکی از مهمترین اشتباهات رایج اغلب کارجویان غلط املایی یا تایپی در رزومه است. غلط املایی یا تاپیی میتواند به کلی رزومه شما را زیر سوال ببرد و کارفرما بقیه رزومه را مشاهده نکند. در حقیقت غلط املایی یا تایپی نشاندهنده آن است که شما بهطور دقیقی رزومهتان را بازبینی نکردهاید و تاثیر منفی روی کارفرما خواهد داشت.
ذکر موارد غیرمرتبط
درباره ذکر موارد غیرمرتبط در این مقاله صحبت کردیم، اما به دلیل آنکه اشتباه بسیار رایجی است، روی آن دوباره تاکید میکنیم. حواستان باشد که ذکر موارد غیر مرتبط با شغلی که برای آن اقدام میکنید، تاثیر منفی روی نگاه کارفرما خواهد داشت و فقط برای پر کردن رزومهتان نباید این کار را انجام دهید. حتی اگر سابقه کاری یا تجارب شما کم است، اشکالی ندارد؛ زیرا اگر برای موقعیتهای شغلی ابتدایی رزومه ارسال میکنید، کارفرما انتظار مهارتهای زیادی از شما ندارد و اغلب آنها را هنگام کار کردن یاد خواهید گرفت.
اطلاعات شخصی ناقص و اشتباه
اطلاعات تماس اغلب تنها راه ارتباطی کارفرما با شماست؛ پس این بخش را بعد از نوشتن، چندین بار چک کنید. بسیاری از افراد به دلیل نوشتن اطلاعات غلط بهترین فرصتهای شغلی را از دست میدهند.
سخن آخر
یک رزومه حرفهای بسته به آنکه برای کدام موقعیت شغلی ارسال میشود یا شامل چندین سال سابقه شغلی و تحصیلی است، میتواند تعداد صفحات کاملا متفاوتی داشته باشد. برای آنکه رزومه حرفهای داشته باشید، موارد مرتبط با شغلتان مانند مهارت های خود و میزان سابقه کاری را ذکر کنید و اگر بعد از ذکر این موارد رزومه تکمیل شده شما بیشتر از سه صفحه هم شد اشکالی ندارد. بااینحال، توجه داشته باشید که ذکر نکات غیرمرتبط در رزومه اصلا خوب نیست.
در آخر به شما پیشنهاد میکنیم تا از رزومه ساز آنلاین سایتهای کاریابی مختلف برای ساخت رزومه حرفهای استفاده کنید. این رزومهسازها نحوه نوشتن رزومه را به شما یاد میدهند و قالب های رزومه این رزومهسازهای حرفهای، استاندارد و به دو زبان فارسی و انگلیسی است. همچنین در آخر میتوانید فایل خام رزومه خود را از این سایتها دانلود کنید و برای موقعیتهای شغلی مختلف بفرستید.
در این مقاله سعی کردیم به برخی از مهمترین اصول رزومه نویسی اشاره کنیم که امیدواریم برای شما مفید واقع شده باشد.